3 Mayıs 2012 Perşembe

ÜLKEMİZDEN BİR ÖRNEK.. TRAVERTENLER..

Çok kireçli , bol mineralli ,asitli suyun kayalardan çikarak dışarıya taşması ve taştıktan sonra bulunduğu kaya tabakasinda merdiven gibi çeşitli gözenekler ve katlar olusturarak zamanla içindeki kirecin dibe çökmesiyle beyaz renginide alarak bu hale gelmişir.Travertenler yaratan karstik alanlardan çıkan sular; bünyesindeki kireç çözeltisi, genellikle beyaz renkte ve pamuk balyalarını andıran kalker tüflerini, Pamukkale travertenlerini oluşturmaktadır ama günümüzde o eski beyazlığı kalmamıştır.Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır.
Pamukkale termal kaynağından çıkan 35.6 derece sıcaklğında,içinde yüksek miktarda Kalsiyum Hidro-Karbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçarak,kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır.Çökelti ilk etapta jel halindedir.Zaman içinde sertleşir ve traverten olusur.


Travertenler aslında tortul kayaçlardır. Bunlar, karbonat minerali -özellikle aragonit- yönünden zengin kaynak sularının buharlaşmasından kalan tortular ya da buhara doymuş kalsiyum karbonat yataklarının hava ile teması sonrasında oluşan tortulardan meydana gelirler.
Hava ile temas eden yüksek sıcaklık ve basınçtaki su, aniden basınç düşümü ve ısı kaybı yaşayınca ihtiva ettiği karbondioksit gazı serbest kalır ve kristalleşir. bunun birikmesi bir süre sonra traverten oluşumuna neden olur.
Travertenler ilk oluşumda beyaz bir görünüme sahiptir ama daha sonra yaşlandıkça renk kahverengi ve yeşile döner.
Dünyada en ünlü travertenler İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder